Wie ben ik?

thema: identiteit

We schijnen in het ik-tijdperk te leven. Maar de vraag naar onze eigen identiteit is nog helemaal niet zo makkelijk te beantwoorden. Wie we zijn heeft niet alleen met onze aangeboren aard te maken, maar ook met talloze bewuste en onbewuste aanpassingen aan de buitenwereld.
Toch kan de vraag: "Wie ben ik?" belangrijk zijn om te onderzoeken. Hoe weten wij welk leven of welk werk er het beste bij ons past als wij geen helder zicht hebben op wie wij zijn als unieke, onvergelijkbare mens? 
In dit thema proberen we je te helpen om een genuanceerder en scherper beeld te krijgen van wie jij in essentie bent en hoe zich dat verhoudt tot de manier waarop jij in relatie staat tot anderen en tot jouw bezigheden.

je werkt aan ...

  • antwoorden op de vraag: wie ben ik?
  • verschillende invalshoeken waarlangs je hiermee bezig kunt zijn
  • een scherper zicht: wat je doet (jouw gedrag of functie) valt niet volledig samen met wie je bent
  • een eerste kennismaking met de begrippen ego, persona ,z elf en schaduw
  • meer kennis over de relatie tussen wie je eigenlijk bent en wat de wereld daarvan wel of niet te zien krijgt
Een jong kind weet niets van identiteit. Het beleeft zichzelf uitsluitend als onderdeel van een groter geheel. Pas als het kind "ik" leert zeggen, begint het zich te realiseren dat het iemand anders is dan de anderen om hem heen. Het heeft ontegen-zeggelijk een eigen aard en een eigen wil, maar daar weet het niets van. Het is er gewoon.
De vraag "wie ben ik?" gaat pas in de puberteit voor het eerst spelen. Evenals de verwarring die daarbij hoort.

Later in het leven wordt die vraag meestal pas weer actueel als we bekropen worden door een gevoel van onbehagen. Over onze relatie(s), ons dagelijks leven. Soms voelen we bewust of onbewust dat de jas die we ooit aantrokken (nu) niet meer past. Alsof we een weg zijn ingeslagen waarvan we ons opeens afvragen waartoe die eigenlijk leidt.  
Het is heel natuurlijk dat we ons zelfbeeld zijn gaan bepalen aan de hand van de talenten die we ontwikkelden, de dingen die we doen, onze plek in de maatschappij, wat anderen van ons vinden, hoe de wereld ons ziet en beoordeelt/waardeert. 

Totdat we gaan vermoeden dat al die dingen wel iets over ons zeggen (vooral over ons "persona"-deel), maar dat die vlag vermoedelijk niet de volledige lading dekt van wie wie eigenlijk (of nog meer) zijn. Het is heel goed mogelijk dat ook jij jouzelf vooral kent aan de hand van wat jij jezelf altijd hebt zien doen in de buitenwereld en in de relatie met anderen. Dit programma kan een eerste stap zijn in een diepgaandere ontmoeting met jezelf.

Take your career and
expertise to a new level!

8 modules

0 podcasts

7 opdrachten

8 videos

1 certificaat

"When I discover who I am, I'll be free."
– Ralph Ellison, 1914-1994. Afro-Amerikaans schrijver.

gegeven door

Loek Oudeman &
Margreet Rierink

Write your awesome label here.
Write your awesome label here.
Loek Oudeman is oprichter en mede-eigenaar van Coaching Academy International. Hij is meestercoach en werkt daarnaast als analytisch therapeut.

Margreet Rierink is mede-eigenaar van Coaching Academy International. Zij is analytisch coach, rouwbegeleider en trainer in effectieve communicatie.

samenhangende programma's

Alle programma's zijn los te volgen. Maar natuurlijk zijn de thema's nauw met elkaar verbonden. De vraag "wie ben ik?" (identiteit) hangt bijna altijd samen met de vraag "wat wil ik?" (verlangen) en met het thema "ik & de wereld".  

levensvragen

  • wie ben ik ?
  • biografie & levensfasen
  • wat wil ik ?
  • wat kan ik ?
  • wie ben ik in de wereld ?

modules

NB: voor studenten van een coach-opleiding

Dit programma streeft ernaar dat de deelnemer een genuanceerder en scherper beeld krijgt van wie hij in essentie is en hoe zich dat verhoudt tot de manier waarop hij in relatie staat tot anderen en tot werk. Dat is niet alleen belangrijk in het kader van het eigen zelfbewustzijn en de zelf-ontwikkeling maar ook - als je coach bent - in het kader van het leren begeleiden van anderen. In vrijwel alle coachtrajecten speelt de vraag naar de identiteit van jouw client een rol. Je kunt dat niet goed coachen als je deze weg niet zelf bent gegaan.

Mocht je dit thema je eigen willen maken, en willen gebruiken in jouw professionele ontwikkeling als coach, dan is het belangrijk dat je, naast deze online masterclass ook in de praktijk leert hoe je deze levensvraag coacht. 
Om dit thema toe te leren passen in het vak van mensbegeleiding, vragen wij je om je in te schrijven voor het trainings/opleidingsgedeelte van deze masterclass. Dit kan via deze link.

Voor deelnemers aan het programma Vakmanschap: Dit online-programma plus het live opleidingsdeel plus bijhorende intervisie vormen samen 1 onderdeel van de leerweg SCLL, en daarmee van de geaccrediteerde opleiding tot senior practitioner. Lees hier meer.
"Je kunt een cliënt niet coachen op een weg,
als je die zelf weigert te gaan."
– Ralph Ellison, 1914-1994. Afro-Amerikaans schrijver.
gemaakt met